De Bundesliga is een professionele voetbalcompetitie in Duitsland. Bundesliga is de echte top van het Duitse voetbal en de Bundesliga is dan ook de belangrijkste voetbalcompetitie van het land. Het wordt betwist door 18 teams en werkt volgens een systeem van promotie en degradatie met de Bundesliga 2.

Geschiedenis van Bundesliga

Duitse voetbalcompetities bestonden al lang voor de oprichting van de Bundesliga, in 1898 werd de eerste regionale competitie, het Zuid-Duitse voetbalkampioenschap, gevormd.

In totaal hebben 50 clubs sinds de oprichting deelgenomen aan de Duitse Bundesliga. Sinds de jaren zeventig domineert FC Bayern München het kampioenschap en won het 21 keer de titel. De Bundesliga heeft echter andere kampioenen gezien, met Hamburger SV, Borussia Dortmund, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach en VfB Stuttgart als de meest prominente.

De nationale topclubs werden uitgenodigd om de zestien oprichters van de Bundesliga te worden. Dit waren FC Kaiserslautern, FC Köln, FC Saarbrücken, FC Nürnberg, Meidericher SV, Eintracht Frankfurt, Borussia Dortmund, Eintracht Braunschweig, Karlsruher SC, Hertha BSC Berlin, Preußen Münster, VfB Stuttgart, Hamburger SV, TSV 1860 München, Schalke 04 en Werder Bremen. FC Köln zou winnen met een verschil van zes punten en Uwe Seller zou de topscorer zijn met 30 doelpunten voor Hamburger.

Bundesliga grote voetbalcompetitie

Van de elite competities in Europa was de Bundesliga de best bezochte competitie tussen 2013 en 2018, met een gemiddeld publiek van 43.302, gevolgd door de Premier League (36.675) en de Spaanse La Liga (27.381).

Bundesliga spelsysteem

Bundesliga is het hoogste niveau van het Duitse voetbalcompetitiesysteem. De tweede divisie staat sinds 1974 bekend als 2. Bundesliga en de derde is sinds 2008 3. Liga sinds (voorheen Regionalliga dat in 1963 werd opgericht). Een overzicht van het huidige nationale competitiesysteem is weergegeven in tabel 1.