Serie A, ook wel Serie A TIM genoemd vanwege sponsoring door Telecom Italia, is een professionele competitie voor voetbalclubs aan de top van het Italiaanse voetbalcompetitie. Het is al meer dan tachtig jaar in bedrijf sinds het seizoen 1929-1930. Het werd tot 2010 georganiseerd door Lega Calcio, maar er was een nieuwe competitie gecreëerd, de Lega Serie A, voor het seizoen 2010-2011. Serie A heeft het hoogste aantal Europa Cup-finalisten voortgebracht: Italiaanse clubs hebben de finale van de competitie bereikt op een recordaantal van zesentwintig keer en hebben de titel twaalf keer gewonnen.

Serie A: Topcompetitie in Europa

Serie A staat op de 4e plaats van de Europese competities volgens de coëfficiënt van de UEFA achter de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga en de Duitse Bundesliga.De kampioenstitels die voor 1929 zijn gewonnen, worden door FIGC officieel erkend als een kampioenschap op dezelfde manier als sindsdien. De competitie herbergt drie van ‘s werelds beroemdste clubs zoals Juventus, Milaan en Internazionale Milano, alle oprichters van de G-14, een groep die de grootste en meest prestigieuze Europese voetbalclubs vertegenwoordigt; De Serie A was de enige competitie die drie oprichters van die organisatie voortbracht.

Wereldwijd succesvolle clubs uit Serie A

Tijdens het spelen bij een Serie A-club hebben meer spelers de felbegeerde Ballon d’Or-prijs gewonnen dan in welke andere competitie ter wereld dan ook. Milan is een van de twee clubs met de meeste officiële internationale titels ter wereld. Juventus, de meest succesvolle club van Italië van de vorige eeuw en het meest succesvolle Italiaanse team, staat op dezelfde ranglijst als vierde in Europa en zevende in de wereld. De club is de enige ter wereld die alle mogelijke confederatiewedstrijden en de wereldtitel van de club heeft gewonnen. Internazionale Milano werd, na hun prestaties in het seizoen 2009-10, het eerste Italiaanse team dat The Treble behaalde.