De Primera Division van de Liga Nacional de Futbol Profesional, buiten Spanje algemeen bekend als La Liga, is de hoogste professionele voetbaldivisie van het Spaanse voetbal. Het wordt betwist door 20 teams, waarbij de drie laagst geplaatste teams degraderen naar de Segunda Division en vervangen door de top drie teams in die divisie.

Real Madrid en Barcelona al meer dan vijftig jaar!

Sinds het begin hebben in totaal 59 teams in La Liga gestreden, waarvan er negen tot kampioen zijn gekroond. Sinds de jaren vijftig domineren Real Madrid en Barcelona het kampioenschap. Real Madrid heeft de titel 31 keer gewonnen, terwijl Barcelona 21 trofeeën heeft gewonnen. In de jaren dertig en veertig en in de afgelopen twee decennia heeft La Liga echter andere kampioenen gezien, waaronder Atletico Madrid, Athletic Bilbao, Valencia, Real Sociedad, Deportivo, Real Betis en Sevilla. De dominantie van FC Barcelona en Real Madrid zijn vaak ook interssant als gegeven bij het wedden op La Liga wedstrijden. Een overwinning is namelijk een vaak voorkomende uitkomst wanneer deze twee topploegen het veld betreden.

La Liga is één van de meest populairste voetbalcompetities ter wereld

Barcelona heeft de laatste drie seizoenen van La Liga gewonnen. La Liga is momenteel de tweede sterkste competitie in Europa na de Engelse Premier League, volgens de coëfficiënt van de UEFA. La Liga is een van de meest populaire professionele sportcompetities ter wereld, met een gemiddelde opkomst van 28.286 fans voor competitiewedstrijden in het seizoen 2009–10. Dit is de zesde hoogste van alle nationale professionele sportcompetities ter wereld en de derde hoogste van elke professionele voetbalcompetitie, na de Duitse Bundesliga en de Engelse Premier League.

Het wedstrijdformaat volgt het gebruikelijke dubbele round-robin-formaat. In de loop van een seizoen, dat duurt van september tot juni, speelt elke club twee keer tegen elke andere club, één keer thuis en één keer uit, voor een totaal van 38 wedstrijden. Teams krijgen drie punten voor winst, één punt voor gelijkspel en geen punten voor verlies. Teams worden gerangschikt op basis van het aantal punten, waarbij de hoogst gerangschikte club aan het einde van het seizoen tot kampioen wordt gekroond.